Vol. 8-9, No 1-2 (2017/2018)
Tanulmányok

Multikulturális kompetenciák iránti igény nemzetközi hátterű vállalatok toborzásában

Lázár Tímea
Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola
Bene Ágnes
Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

Megjelent 2018-05-01

Kulcsszavak

  • multicultural personality,
  • selection,
  • employers' requirements,
  • MPQ

Absztrakt

Egy vállalat, különösen egy multinacionális új belépőinek kiválasztásánál szerepet játszhat az interkulturális kompetenciák előnyös kombinációja. A mérés egyik módszere lehet a Multikulturális Személyiség Kérdőív (Multicultural Personality Questionnaire, MPQ).
Mindenekelőtt szükség van a konkrét kompetenciák (dimenziók), az elvárások tisztázására, az „ideál profil” megrajzolására a munkáltatói oldalon.
A vizsgálatunk célja az volt, hogy az MPQ dimenzióinak felhasználásával egy ilyen munkáltatói „ideál profil” meghatározásának lehetőségeit vizsgáljuk meg pályakezdő (vagy kevés munkatapasztalattal rendelkező) diplomások kiválasztásában.
Módszer: Az MPQ két változatát használtuk a kutatás során: a 91 item-es magyar nyelvű MPQ változatot; és a direkt 5 dimenzió mentén való értékelést, szintén magyar nyelven.
A kvantitatív vizsgálatot szakértői fókuszcsoportos kutatással egészítettük ki.
Adatfelvétel: Az adatfelvétel 2017 tavaszán három debreceni helyszínen történt Állásbörzéken, ahol a munkáltatók széles köre képviseltette magát elsősorban a Régióból (n=12; 14; 34; 5).
Az adatok tisztítása után az elemzést a 91 itemes MPQ esetén n=31; a direkt 5 dimenziós MPQ esetén n= 45 mintán végeztük el (mindkét változatot 20 válaszadó töltött ki).
A fókuszcsoport 5 szakértővel zajlott.
Eredmények: A teljes (91 itemes) tesztet alkalmaztuk munkáltatói elvárások meghatározására, majd a nehézségeket felismerve, - mint maga a teszt jellege, készítettünk egy direkt 5 dimenziós MPQ kérdőívet, amit sikerrel alkalmaztunk.
A direkt 5 dimenziós MPQ kérdőívet alkalmas eszköznek találtuk a munkáltatói elvárások feltárására a multikulturális kompetenciák területén. A kulturális empátia; nyitottság; társas kezdeményezőkészség; érzelmi stabilitás; rugalmasság, együttesen alkothatják az ideál profil dimenzióit egy konkrét pozícióval kapcsolatos elvárások megfogalmazásában.
Azon munkáltatók, akik kitöltötték a direkt dimenziós kérdőívet, egységesen nagyon fontos elvárásként ítélték meg az 5 multikulturális kompetenciának felmérését a pályakezdő diplomás munkavállalóik kiválasztásában.