Évf. 4 szám 1-2 (2013)
Tanulmányok

Az Ős-Dráva Program keretei között megvalósuló „Szövétnek I.” projekthez tartozó kelet-ormánsági települések természetföldrajzi jellegzetességeinek bemutatása

Elek Boglárka
Pécsi Tudományegyetem
Életrajz
László Katalin
Pécsi Tudományegyetem
Életrajz
Pintér Bettina
Pécsi Tudományegyetem
Életrajz
Vojtek Éva
Pécsi Tudományegyetem
Életrajz

Megjelent 2023-03-10

Kulcsszavak

  • Ős-Dráva Program,
  • Szövétnek I. projekt,
  • társadalmi felzárkózás,
  • komplex terület- és vidékfejlesztés

Absztrakt

 A komplex terület- és vidékfejlesztési célokat felvállaló Ős- Dráva Program hosszú távon fenntartható fejlődést kíván biztosítani Magyarország egyik legfejletlenebb térsége, az Ormánság számára. A 43 települést – köztük 36 baranyait és 7 Somogy megyeit - érintő Program hosszabb távon értékelhető pozitív eredmények felmutatása esetén nemzetközi viszonylatban is követendő példa lehet.
A tervezési, előkészítési tevékenységek már a 2000-es évek közepén megkezdődtek, majd 2005-ben létrejött az Ormánság komplex rehabilitációs és területfejlesztési programja. A vízellátórendszer átalakítására és fejlesztésére 2007-ben dolgoztak ki részletes tervet, majd 2010-ben a Program hivatalosan is elindult. 2012-ben kormányhatározat született az Ős-Dráva program nevesítése érdekében, végül 2013-ban egy újabb kormányhatározat eredményeképpen Tiffán Zsolt a Baranya megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő karolta fel a kezdeményezést az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztosként.
A Program Humán alprogramjának részeként 2013 szeptemberében elindult a TÁMOP- 1.4.1 – 11/1- 2012-0037 azonosító számú, „Szövétnek I. - Közösségi foglakoztatási kezdeményezés az Ős- Dráva Program 20 településén” című projekt. A projekt a területen élő hátrányos helyzetű célcsoport számára képzési, átképzési és foglalkoztatási, valamint munkaerő-piaci szolgáltatási  lehetőségeket biztosít. A projekt megvalósítását kísérő társadalomtudományi kutatásban a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának szociális munkás és szociálpolitikus szakos hallgatói1 vesznek részt, akik szisztematikusan feltérképezik a projekt által együttműködésbe vont 20 település sajátosságait.