Évf. 2 szám 2 (2011)
Elméleti tanulmányok

A szociális készségek oktatásának beépítése a foglalkoztatásba

Rochelle L. Engelsma
Grand Valley State University
Joan Borst
Grand Valley State University

Megjelent 2011-12-01

Kulcsszavak

  • soft skillek (,
  • hard skillek (,
  • munkáltatás,
  • társadalmi integráció,
  • soft skillek oktatása

Absztrakt

A piaci verseny növekedésével a szociális készségek foglalkoztatásban betöltött szerepe is egyre jelentősebb. A szakképzés, gyakornoki rendszer, vagy a szakmai képzés egyéb formái évek óta léteznek. A szakmai képzés önmagában már nem elegendő ahhoz, hogy a munkáltató igényeinek és a piac követelményeinek megfeleljen.
A jobb társadalmi integrációra való törekvés a munkahelyeken az úgynevezett soft skill-ek (puha faktorok, puha készségek) oktatásának bevezetését eredményezte. A soft skill kifejezést a szociális és interperszonális készségek munkával kapcsolatos vetületeinek elnevezésére hozták létre. A soft skill-ek abban mutatkoznak meg, hogy az egyének hogyan kezelik munkavégzés közben az érzelmeiket és az érzékelésüket. A személyiség, a szokások, az emberséges hozzáállás, a szociális tudatosság, a csapatmunka és a kommunikáció tartoznak a kulcsfontosságú elemek közé.
Az évek során a soft skill-ek fejlesztését célzó képzések a kezdetben előforduló eseti foglalkozásoktól a sikeres kutatások alapján fejlesztett és ellenőrzött jelentős előnyökkel járó képzésekké alakultak. A soft skill-ek fejlesztését célzó képzések akkor a leghatékonyabbak, amikor a szakmai tréningektől függetlenül tartják őket. A képzés kisebb elemekre és lépésekre bontott szituációkból áll, amelyeket csapatmunka alkalmazásával dolgoznak fel. A vezetők támogatása, valamint a munkatársak és vezetők visszajelzései szükségesek a soft skill tréningek sikerességéhez; a folyamatos pozitív visszacsatolás hatása idővel a soft skillek
kialakulásában és jelentős fejlődésében mutatkozik meg. Fontos, hogy a vezetők is részesüljenek képzésben, nem csak a soft skill-ek területén, hanem azt is el kell sajátítaniuk, hogyan adjanak minél hatékonyabb visszajelzéseket a munkatársaknak. A szegénység jelentősen befolyásolhatja a soft skill-ek elsajátítását: a társadalmi osztályt és a környezeti hatások okozta stresszhatásokat is figyelembe kell venni a képzési program kidolgozásakor. Az elmúlt két évtized során folyó kutatások a soft skill-ek fejlesztését célzó képzések munkakörnyezetben történő megvalósulását vizsgálták és az eredmények azt igazolták, hogy az ilyen képzések eredményesebbek és sikeresebb társas integrációt tesznek lehetővé.
A soft skill-ek fontos részét képezik a mindennapi életnek, hiszen nemcsak a társas kapcsolatokat érintik, hanem az egyén szakmai előmenetelére is jelentős hatást gyakorolhatnak. Mivel a megfelelő soft skill-ek hasonlóan fontosak lehetnek, mint a szaktudás, vagy egy mesterség ismerete, folyamatos kutatásuk és figyelemmel kísérésük nagy jelentőséggel bír.