Évf. 2 szám 1 (2011)
Tudományos szakmai, kutatási és ismeretterjesztő közlemények

Időskorúak receptköteles gyógyszerek költségeivel kapcsolatos magatartása és szokásai

Steven L. Smith
Grand Valley State University

Megjelent 2011-05-01

Kulcsszavak

  • időskorúak,
  • nyugdíjas állampolgárok,
  • öregedés,
  • gyógyszer,
  • orvosi receptek,
  • orvos,
  • Medicare társadalombiztosítási program,
  • Egyesült Államok,
  • megfizethetőség
  • ...Több
    Kevesebb

Absztrakt

Az Egyesült Államokban az elmúlt hat év jelentős változásokat hozott az időskorúak számára az egészségügyi ellátásban. Az évente változó szabályozások másként hatottak a kevés, közepes illetve a magas jövedelemmel rendelkező kedvezményezettekre. Ez a tanulmány 112 egymástól független, 65 év feletti időskorú receptköteles gyógyszerek költségeivel kapcsolatos magatartását és szokásait vizsgálta három különböző, Michigan állam deli részén működő, időskorúakat ellátó központban. A vizsgálat eszköze a szerző által összeállított kérdőív volt, amely az időskorúak gyógyszerköltségeivel kapcsolatos legfontosabb kérdések áttekintése alapján született.
A megkérdezettek több mint 12%-a válaszolta, hogy néhány esetben választania kellett, hogy a megélhetéshez szükséges mindennapos költségeket fizeti, vagy beszerzi a felírt gyógyszereket. A válaszadók jóval nagyobb hányada, közel 40% nem biztos abban, hogy tudja vállalni a receptek kiváltásához szükséges költségeket. Több mint háromnegyedük beszélt már a gyógyszerek költségeiről az azokat felíró orvossal, mégis 40% körüli azok aránya, akik hajlandók lennének a felírt mennyiségnél kevesebbet bevenni annak érdekében, hogy a gyógyszer hosszabb ideig elég legyen.
A kutatásban részt vevő időskorúak több mint háromnegyed része jogszerűnek gondolja, hogy a gyógyszereket egy szomszédos országba látogatva, vagy interneten keresztül egy másik országban lévő gyógyszertárból szerezze be. Ennek ellenére közel 90% kizárólag az USA gyógyszertáraiból szerezte be eddig a gyógyszereit.
A kérdőívre adott válaszok alapján a közepes jövedelemmel rendelkező időskorúak részére jelenti a legnagyobb gondot a receptek kifizetése, igaz, a vizsgálatban részt vevő három időskorúakat ellátó központ ügyfeleinek kétharmada közepes vagy magas jövedelmű.
Annak ellenére, hogy a Medicare társadalombiztosítási program D része és a betegvédelemről és megfizethető gondozásról szóló törvény (Patient Protection and Affordable Care Act) részben megoldást kínált a receptköteles gyógyszerekkel kapcsolatos kedvezmények hiányosságaira, a közepes jövedelemmel rendelkező időskorúak egy részének ezentúl is döntenie kell arról, hogy a felírt gyógyszereket képes-e megvenni. Mindemellett a Medicare D részének gyógyszerjuttatási programjában levő ez idáig nem finanszírozott hézagba tartozó idősek mérsékelt támogatása 2020-ig még biztosan további pénzügyi gondokat jelent majd az ellátottak számára.
Az orvosoknak ajánlott a beteggel konzultációt kezdeményezni arról, hogy a felírni kívánt gyógyszert a beteg meg tudja-e fizetni, ellenkező esetben a betegnek ebből adódóan pénzügyi problémái lehetnek, illetve át kell állnia egy olcsóbb gyógyszerre. Generikus orvosságok, könnyen felezhető vagy negyedelhető nagyobb dózisok, valamint kevésbé hatékony vagy más mellékhatással rendelkező készítmények felírása is ésszerű kompromisszumot jelent. Az előzőek hiányában az orvos a gyógyszerészeti céggel közösen segíthet a betegnek az alacsony költségű gyógyszerezés iránti kérelem benyújtásában.