Évf. 10 szám 2 (2019)
Tanulmányok

Az Expect More projekt - összefoglaló

Megjelent 2019-08-01

Absztrakt

A 2015-ös évben a migráció és a menekültek áramlásának szintje jól megmutatta, hogy hol vannak a közpolitikák, módszerek, stratégiák és megközelítések korlátai Európában. A körülbelül 60 millió emberből, akik a büntetőeljárástól vagy életveszélyes helyzetekből menekültek, több mint 1 millió ember választotta céljának Európát, ami egészen váratlan kihívást jelent számos európai tagállam számára, főként az ún. nyugat-balkáni útvonal mentén fekvőknek (Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Szlovákia, Magyarország, Dánia és Svédország), de azon országok számára is, amelyeket korábban nem szembesültek ilyennel.
A projektpartnerek a menekültek és a menedékkérők munkaerő-piaci integrációjával kapcsolatos tapasztalatai nagyon világosan megmutatják, hogy óriási szükség van a bevált gyakorlatok cseréjére, a kezdeményezésektől  elindulva, a kölcsönösen értékelési iránymutatáson, a tanácsadáson át a szakképzési programok hatékony megközelítéséig a menekültek munkaerő-piaci integrációjával kapcsolatos kihívások kezelésére Európában.
Az EXPECT-MORE projekt partnerei lehetőséget kaptak arra, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, kölcsönösen értékeljék azokat a megközelítéseket, melyeket a közelmúltban felmerülő kihívásokra reagálva egész Európában alkalmaztak, valamint a sikeres megoldásokat bemutassák egymásnak a tanácsadás, szakképzési programok, valamint a munkaerő-piaci integráció és munkahelyi tanulás területén, amelyek elsődleges célcsoportjai a nemzetközi védelem alatt álló menekültek az egyes EU tagállamokban.