Évf. 1 szám 1-2 (2010)
Tudományos szakmai, kutatási és ismeretterjesztő közlemények

A szakképzés nehézségei, az innováció lehetőségei

Dr. Garai Péter, PhD
Kaposvári Egyetem

Megjelent 2010-08-01

Kulcsszavak

  • szakképzés,
  • munkaerőpiac,
  • foglalkoztatás,
  • integráció,
  • hiány-szakképesítés

Absztrakt

Vitathatatlan tény, hogy a Dél-dunántúli Régió és az ország jelenlegi szakképzési struktúrája és a munkaerőpiac követelményei között lényeges differencia van, amely a rendszer átformálása révén közelíthet a megoldáshoz.
Jelen esettanulmány egy 2004 és 2009 között végzett kutatás eredményeit foglalja össze. A benne foglaltak igyekeznek a fenti kérdéskör szakszerű elemzését adni, továbbá javaslatokat megfogalmazni a munkaerő-piacról kiszoruló szakképzetlen társadalmi rétegek (köztük különösképpen a romák) társadalmi integrációjának elősegítésére, valamint a területfejlesztés szerteágazó problémaköreire vonatkozóan is.
Ezen kutatás megvizsgálja Magyarország, különös tekintettel a Dél-dunántúli Régió sajátosságait. Szigorú összehasonlítást tesz az EU sikeresebb oktatáspolitikával rendelkező államaival. Statisztikai adatokkal alátámasztott következtetései rámutatnak a szakiskolai szerkezet hibáira, a jogi keretrendszer és a képzési struktúra ellentmondásaira, a gazdaság valós szakemberigényeire. Összefoglaló gondolatokként valamennyi érintett szervezet számára konkrét elképzeléseket és teendőket fogalmaz meg egy modern, hatékony és a társadalom egészére pozitív módon ható szakképzési szisztéma megalkotására.