Évf. 2 szám 2 (2011)
Interjúk

Interjú T. Zane Reeves professzorral

Molnár Dániel
Pécsi Tudományegyetem

Megjelent 2011-12-01

Kulcsszavak

  • humán erőforrás menedzsment,
  • alternative vitarendezés,
  • vitarendezési eljárások,
  • mediáció,
  • tényfeltárás,
  • arbitrálás
  • ...Több
    Kevesebb

Absztrakt

T. Zane Reeves professzor széles körben ismert oktató és gyakorlati szakember az emberi erőforrás menedzsment területén. Szakmai tapasztalatai sokrétűek, sikeres felsőoktatási tevékenysége mellett 25 éves praxisa van az alternatív vitarendezési eljárások lebonyolításában, továbbá bő 30 éve vesz részt szervezetfejlesztési- és irányítási intervenciókban.
Számos publikációja közül kiemelkedik a szerzőként, ill. társszerzőként jegyzett hat könyv, Cases in Public Human Resource Management c. munkájának második kiadását széles körben használják az amerikai felsőoktatásban.
Az alábbi beszélgetésre Albuquerque városában került sor 2011 novemberében, ahol az interjú készítője az Új-Mexikói Egyetem ösztöndíjasaként töltött el egy szemesztert. Az ösztöndíjat a Rézler Gyula Alapítvány adományozta, amelynek kuratóriumában egyetlen amerikai tag van - T. Zane Reeves.
A professzor tevékenysége nem merül ki az érintett ösztöndíjasok képzésének és ellátásának biztosításában, aktív szerepet vállal Magyarország amerikai bemutatásában és népszerűsítésében is, így túlzás nélkül nevezhetjük a magyar kultúra nagykövetének.
Az interjúban Reeves professzor meghatározza az alternatív vitarendezési eljárások mibenlétét. Az eljárásokat három típusba sorolja: mediáció, tényfeltárás és arbitrálás. Mindhárom esetben egy semleges harmadik fél vesz részt a viták rendezésében, a különbséget a harmadik fél döntéshozatalban való részvételének mértéke jelenti. Az interjúban továbbá áttekintésre kerülnek az arbitrálás amerikai gyakorlatának fontosabb ismérvei is.