Évf. 10 szám 1 (2019)
Tanulmányok

A rend világa - a Ziegler-Rendszercoaching rendszertudományos hátterének és gyakorlati alkalmazásának alapjai

Ziegler Éva
System-engineer, system-scientist, researcher of Ziegler Consulting, guest lecturer of Széchenyi István University Győr

Megjelent 2019-04-01

Kulcsszavak

  • Rendszercoaching,
  • komplex rendszerek,
  • RPA,
  • új módszertan,
  • változáskezelés

Absztrakt

A Ziegler-Rendszercoaching módszertan története 35 évvel ezelőtt kezdődött. A fejlesztés folyamatában az első lépés a nagy nemzetközi vállalatoknál végzett munkám során szerzett tapasztalat volt. A szigorú rendszertudományos ismeretek, amelyeket az egyetemeken rendszerfejlesztő mérnökként szereztem, kiemelten hasznosak és hatékonyak a gazdaság és a pénzügyi világ minden más területén is – ha pontosan és következetesen alkalmazzuk ezeket. Később kutatóként és tanácsadóként nemcsak saját feladatkörömhöz, hanem partnereim számára készített munkáimhoz is használtam modelljeimet és módszereimet.
A Rendszercoaching módszertan elméleti kutatás, fejlesztés, valamint több évtizedes gyakorlati munka eredménye. A módszertan három területből áll: 1) Rendszertudomány-alapú tudás 2) Egy ütőképes, de könnyen kezelhető modell, amelyet SGS modellnek hívnak (Rendszer a Nagyrendszerekben), illetve 3) Az egyszerű, de szigorú és konzekvens módszer, az SnF módszer (Négyzetek és Keretek). A módszertan segítségével komplex, egymáshoz többszörösen kapcsolódó, egymással többszörösen érintkező és egymást átfedő nagyrendszerek síkban kiterített térképét készíthetjük. A Rendszercoaching nem minősíti a felhasználókat. Megmutatja, hogy az S-rendszer valódi célállapota milyen távol van egy bizonyos GSi nagyrendszerben a saját képzeletbeli céljaitól. A módszertan iteratívan feltérképezi és felsorolja az idő / anyag / energia kereteken belüli szükséges tennivalókat. Rendkívül rugalmas, kombinálható minden más konzekvens és helyes módszerrel, amelyek nem mondanak ellent a fizika és a rendszertudomány szabályainak.
A folyamat mostanra elérkezett egy újabb szakaszhoz: a Ziegler-Rendszercoaching módszertan már eléggé kidolgozott ahhoz, hogy a saját lábára állva segítse a tudósok, vezetők és ügyfelek szélesebb körét. Ugyanakkor egy módszertan soha nem lehet teljesen kész, végleges. Bármely friss felfedezés a fizika világában, minden újabb gyakorlati tapasztalat, minden egyes felhasználó, az összes konstruktív vélemény elősegíti a módszer továbbgondolását, hozzájárul a tudományos háttér fejlesztéséhez és az esethalmaz feltöltéséhez, a módszertan tökéletesítéséhez. A következő szakasz pedig még az eddigieknél is fontosabb lesz: a módszertant széles körben támogatni képes „Rendszer-Guide”-ok képzése.