Évf. 12 szám 2 (2021)
Tanulmányok

A brósági végrehajtás és a büntetőjog kapcsolata: Az önálló bírósági végrehajtók tevékenysége során a leggyakrabban előforduló büntetőjogi kategóriák, gyakorlati példák alapján

Megjelent 2021-12-01

Kulcsszavak

  • végrehajtás,
  • zártörés,
  • rendőri közreműködés,
  • büntetőjogi kategória,
  • Szerződések Tára

Absztrakt

Manapság túl nagy az individualizmus iránti vágy és kihal a közösségért a közösségben végzett munka tisztelete. A mai elidegenedett társadalmakban az egyedüli megoldást a lentről felfelé való építkezés jelentheti. Vissza kellene állítani azt a világot, amelyben az erkölcsi, valamint a jogi normák az egyén tudatában olyan korlátot jelentenek, mint a városfalak: muri sancti. Ebből adódóan, úgy véljük, kizárólag azért, mert a jogi normák áthágása nem jelent az emberek számára testi korlátot, még nem kell - némely esetben - semmibe venni azokat. Kant erkölcstana alapján, a törvény szerint valaki akkor bűnös, ha megsérti mások jogait. Az etika szerint akkor, ha fontolgatja, hogy ezt megteszi.
Tanulmányunkban igyekeztünk egy átfogó, de általános képet adni arról, hogy a bírósági végrehajtás során melyek azok a büntetőjogi kategóriák, melyek az önálló bírósági végrehajtók tevékenysége során a leggyakrabban előfordulhatnak, befolyásolva ezáltal az eljárások sikerességét is. Rá kívánunk mutatni továbbá arra is, hogy a rendszerek összehangolt működésével, esetleg csökkenthető volna a társadalmi normáktól való eltérés.