Vol. 8-9, No 1-2 (2017/2018)
Tanulmányok

A felsőoktatás szerepe és felelőssége a kiváló minőségű munkaerő képzésében

Mikáczó Andrea
Szent István Egyetem, Gödöllő
Herczeg Boglárka
Szent István Egyetem, Gödöllő

Megjelent 2018-05-01

Kulcsszavak

  • higher education,
  • quality,
  • student,
  • workforce,
  • labour market

Absztrakt

A minőségbiztosítási kultúra fejlesztése a felsőoktatásban viszonylag új, és egyre fontosabb kérdéssé válik. Vitathatatlanul fontos szerepe van a versenyképesség megítélésében; ezért ezen a területen a minőségjavító tevékenységek a jövőben intenzívebbé válnak.
A kérdés gazdasági jelentősége is növekszik, mivel a felsőoktatási szféra jelentős hatást gyakorol a munkaerőpiac folyamataira. Bizonyos területeken jelenleg a legfőbb probléma a munkaerő hiánya, más területeken a szakmák eltűnése. A helyzetet más szempontból megvilágítva jelentős erőforrásokat kell fordítani az álláskeresők munkaerő-piaci beilleszkedésére. Ezt elősegítheti az oktatási rendszer racionalizálása, az oktatási minőség javítása, valamint az ezek iránti nagyfokú elkötelezettség kialakítására is szükség van.
Kulcsfontosságú, hogy a felsőoktatási intézmények a lehető legnagyobb mértékben hozzáigazítsák oktatási struktúrájukat és tanterveiket a munkaerőpiac igényeihez.
A tanulmány célja, hogy hozzájáruljon a felsőoktatás minőségmenedzsmentjének jobb megértéséhez, meghatározza annak szerepét és jelentőségét, valamint a felsőoktatási intézmények felelősségét a minőségbiztosítás bevezetésében és megvalósításában annak érdekében, hogy magas minőségű munkaerőt képezzenek. A minőségi kultúra jellemzői a felsőoktatásban, valamint a legelterjedtebb és leginkább alkalmazott minőségbiztosítási és minőségértékelési módszerek is bemutatásra kerülnek.