Vol. 8-9, No 1-2 (2017/2018)
Tanulmányok

A női munkavállalók helyzete a magyarországi munkaerőpiacon

Szabó Katalin
Szent István Egyetem

Megjelent 2018-05-01

Kulcsszavak

  • gender,
  • employment rate,
  • unemployment,
  • labour market,
  • gender differences

Absztrakt

A tanulmány témája a női munkavállalók jelenlegi helyzete és részvéte a magyarországi munkaerőpiacon, valamint a közelmúlt folyamatainak elemzése.
A rendszerváltást követően a foglalkoztatási ráták csökkentek, a munkanélküliség nőtt. A nők részvételi aránya a munkaerőpiacon az európai átlag alatt volt, a nők társadalmi helyzete romlott. Az elmúlt néhány évben a nemek közötti egyenlőtlenségek ugyan csökkentek, de sok tekintetben nem változtak lényegesen. A nők továbbra sem vesznek részt a munkaerőpiacon a férfiakkal azonos mértékben. Mivel hagyományosan a női szerepek a családhoz kötődnek, gyakran másodendű szereplőként tartják őket számon a munkaerőpiacon.
A magyarországi foglalkoztatáspolitikán belül a nők munkavállalása öt éve jelentkezett először önálló területként. A nők gazdasági aktivitásának növelése Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt fontos stratégiai cél. Ennek érdekében az elmúlt évtizedekben jelentős kezdeményezések történtek. A nők gazdasági szerepvállalásának erősítését célzó projektek ellenére a jelenlegi helyzet messze nem megfelelő és további jelentős fejlődésre van szükség.
A statisztikai adatok alapján a cégek nem használják ki teljes mértékben a magyarországi munkaerőben meglévő lehetőségeket. A részmunkaidős foglalkoztatási lehetőségek még mindig korlátozottak. A női munkavállalók iskolázottsági szintje jelentősen javult, ezért a magasan képzett női munkavállalók komoly potenciált jelentenek a munkaerőpiac számára.