Évf. 2 szám 1 (2011)
Tudományos szakmai, kutatási és ismeretterjesztő közlemények

Humán szolgáltató központok vezetése

Patricia Stow Bolea
Grand Valley State University

Megjelent 2011-05-01

Kulcsszavak

  • vezetés,
  • vezetési struktúra,
  • vezetői képesség,
  • vezetői kapcsolat,
  • vezetői etika

Absztrakt

A tanulmány áttekinti a humán szolgáltató központok vezetéséhez szükséges világosan meghatározott vezetési struktúrákat és funkciókat.
A központok vezetéséhez speciális vezetői képességek kellenek, mivel az elképzeléseket, célokat és elérni kívánt eredményeket a vezető közvetíti a dolgozók felé.
A gyakorlati szociális munkát és a humán szolgáltatások irányítását szakmailag előírt kompetenciák és felelősségek támogatják, emellett elengedhetetlen a segítő szakmák tudományágakhoz köthető valamennyi etikai követelményének való megfelelés. A vezetés lényeges elemei a Kadushin által meghatározott adminisztratív, képzési és támogatással kapcsolatos összetevő, valamint az összhang a Shulman-féle interakciós vezetés fázisaival.
A vezetővel való kapcsolatnak, a vezető és a munkatársak viszonyának fontos szerepe van a megfelelő szolgáltatás elérésében. Ha nincs meg a bizalom a vezető és a központ dolgozói közt, vagy nem kapják meg a kellő támogatást, potenciális veszélyt jelentenek az ügyfelekre nézve.
A humán szolgáltató központok vezetője viseli a jogi felelősséget az alkalmazottak cselekedeteiért és döntéseiért. A szolgáltatás és felelősség bonyolult rendszerében a vezetés tudása, képességei és szakértelme kritikus fontossággal bír a könnyen sebezhető ügyfelek ellátásában. Ez a kiszolgáltatottság megköveteli, hogy a központok vezetői szakszerűen osszák meg a feladatokat a ráfordított időt, oktatást és munkamegosztást tekintve.
A humán szolgáltatás vezetője, mint a szolgáltatás céljainak közvetítője, mint a megfelelő szolgáltatások biztosítéka, és végül, mint az emberek személyes és közösségi szinten folytatott küzdelmeinek tanúja, mindannyiunk odafigyelését és törődését megköveteli.