Megjelent 2025-12-15
Kulcsszavak
- élelmiszerdiplomácia,
- kulináris diplomácia,
- gasztrodiplomácia,
- gasztronacionalizmus,
- országkép,
- kulturális diplomácia
Copyright (c) 2025 Környei Ágnes

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Absztrakt
Amióta az emberiség létezik, az étel mindig is jelentős szerepet játszott az emberek közötti kapcsolatokban (földrajzi felfedezések, gyarmatosítás, globalizáció). A nemzeti konyha maga is része a kultúrának (nemzeti identitás kifejeződése, nemzeti ételek, sajátos étkezési szokások stb.), de szoros kapcsolatban áll a történelemmel, a földrajzzal is, remek eszköz az egyedi kultúra, a kulturális örökség terjesztésére, amely nyelvi korlátok nélkül, emocionális kapcsolatot hozhat létre. Mivel az ételek a nemzet szimbólumaként is szolgálnak, és érzelmi kötődést is kialakítanak, komoly viták is kialakultak egyes kulináris fogások hovatartozásával kapcsolatban. A gasztronómiát különböző szinteken használja a diplomácia, hol kifejezetten a szűk politikus réteget célozza meg (kulináris diplomácia) vagy egy másik ország nyilvánosságát (gasztrodiplomácia) az országkép alakítása érdekében.
Hivatkozások
- Ariel, A. (2012) The Hummus Wars Gastronomica, 12(1), 34-42. o. https://doi.org/10.1525/gfc.2012.12.1.34 Letöltve: 2025.09.19.
- Belasco, W. (2008) Food: The Key Concepts Oxford: Berg ISBN 9781845206734 158 o. https://doi.org/10.5040/9781350042148
- Brillat-Savarin, J. (2004) The Physiology of Taste (eredetileg 1825 Physiologie du Goût) A ízlés fiziológiája gu005434.pdf Letöltve: 2025.09.19.
- Brulotte, R.L., Di Giovine, M.A., (eds.) (2014) Edible Identities: Food as Cultural Heritage. Routledge https://doi.org/10.4324/9781315578781 Letöltve: 2025.09.19.
- Chapple-Sokol, S. (2013) Culinary Diplomacy: Breaking Bread to Win Hearts and Minds. The Hague Journal of Diplomacy, 8(2), pp. 161-183. https://doi.org/10.1163/1871191x-12341244 Letöltve: 2025.09.19.
- Cheung S. (2015) From Cajun Crayfish to Spicy Little Lobster: A Tale of Local Culinary Politics in a Third-Tier City in China. In: J. Farrer (Eds.). Globalization and Asian Cuisines: Transnational Networks and Contact Zones, New York: Palgrave MacMillan Press https://doi.org/10.1057/9781137514080
- Chow, V. (2024) How food and chopstick skills are helping ease US-China tensions Al-Jazeera 2024. május 9. How food and chopstick skills are helping ease US-China tensions | Politics News | Al Jazeera Letöltve: 2025.09.19.
- Constantinou, C. (1996) On the Way to Diplomacy Minneapolis, MN: University of Minnesota Press ISBN 9780816626854
- DeSoucey, M. (2010) Gastronationalism: Food Traditions and Authenticity Politics in the European Union. American Sociological Review 75(3), 432–455. o. https://doi.org/10.1177/0003122410372226 Letöltve: 2025.09.19.
- Farina F. (2021) The politics of Washoku: Japan’s Gastronationalism and Gastrodiplomacy. In: Castorina, M., Cucinelli, D. (eds.), Food Issues. Interdisciplinary Studies on Food in Modern and Contemporary East Asia. Florence: Firenze University Press, 93–107. o. https://doi.org/10.36253/978-88-5518-506-6.09 Letöltve: 2025.09.19.
- Haugh, Sh. (2014) Letter from the editor Public Diplomacy Magazine 9. o. GastroDiplomacy Letöltve: 2025.09.19.
- Ichijo, A. (2020) Food and Nationalism: Gastronationalism Revisited. Nationalities Papers 48(2) 215–223. o. https://doi:10.1017/nps.2019.104 Letöltve: 2025.09.19.
- King, E. (2024) Hypotheses on Food and Peace: Five Ways to Use Social Gastronomy for Peacebuilding Nationalism and Ethnic Politics, 31(2), 276–294. o. https://doi.org/10.1080/13537113.2024.2413469
- Klein, J.A. (2018) Heritagizing Local Cheese in China: Opportunities, Challenges, and Inequalities. Food Foodways.; 26(1) pp. 63–83. https://doi: 10.1080/07409710.2017.1420354. Letöltve: 2025.09.19.
- Kuntz, L.I. (2025) Food and intangible heritage, a flavourful relationship 2025. április 2. UNESCO Courier Food and intangible heritage, a flavourful relationship | The UNESCO Courier Letöltve: 2025.09.19.
- Lee, D. (2005) Trade Spat Ferments Over Spicy Cabbage Los Angeles Times 2005. november 24. Trade Spat Ferments Over Spicy Cabbage - Los Angeles Times Letöltve: 2025.09.19.
- Leer, J. (2018) “Monocultural and Multicultural Gastronationalism: National Narratives in European Food Shows European Journal of Cultural Studies 22 (5/6) 817–834 o.https://doi.org/10.1177/1367549418786404
- Lipscomb, A. (2019) Culinary relations: gastrodiplomacy in Thailand, Taiwan, and South Korea, The Yale Review of International Studies, 17-39. o. yris-spring-issue-2019-final.pdf
- Luša, D., Jakešević, R. (2017) The Role of food In Diplomacy: communicating and “Winning hearts and Minds” Through food Medijske Studije/Media Studies 8(16) (PDF) The Role of Food in Diplomacy: Communicating and “Winning Hearts and Minds” Through Food DOI: 10.20901/ms.8.16.7 Letöltve: 2025.09.19.
- Mendelson Forman, J. (2022a) Is Social Gastronomy a Recipe for Peace? In Borghini,A. and Engisch, P. (eds) A Philosophy of Recipes: Making, Experiencing, and Valuing London: Bloomsbury Publishing https://doi.org/10.5040/9781350145948.ch-16
- Mendelson-Forman, J. (2022b) The Borsch War is Over Inkstick The Borsch War is Over - Inkstick The Borsch War is Over - Inkstick Letöltve: 2025.09.19.
- Mendelson-Forman, J. (2014) Conflict Cuisine: Teaching War through Washington's Ethnic Restaurant Scene PD Magazine Winter Issue 11. GastroDiplomacy Letöltve: 2025.09.19.
- Min-uck, Ch. (2012) Chinese upset in kimchi cabbage row The Koea Times 2012. május 4. Chinese upset in kimchi cabbage row - The Korea Times
- Morgan, L. (2012) Diplomatic Gastronomy: Style and Power at the table Food and Foodways, 20(2), 146–166. o. https://doi.org/10.1080/07409710.2012.680366 Letöltve: 2025.09.19.
- Nirwandy, N., Awang, A.A. (2014) Conceptualizing public diplomacy social convention culinary: engaging gastro diplomacy warfare for economic branding, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 130: 325 – 332. o. https://doi: 10.1016/j.sbspro.2014.04.038 Letöltve: 2025.09.19.
- Osipova, J. (2014) From gastronationalism to gastrodiplomacy: reversing the securitization of the dolma in the South Caucasus PD Magazine GastroDiplomacy Letöltve: 2025.09.19.
- Pham, M. J. A. (2013) Food as Communication South Korea’s Gastrodiplomacy Journal of International Service, 2013, 22(1) 1-22. o. Spring2013issue_final_proof (1) Letöltve: 2025.09.19.
- Rockower, P. (2020) A guide to gastrodiplomacy, In Snow, N., and Cull, N.J. (eds). 2020. Routledge handbook of public diplomacy, 2nd edition, Routledge, New York, NY, USA ISBN 9781138610873 https://doi.org/10.4324/9780429465543-25
- Rockower, P. (2014) The State of Gastrodiplomacy Public Diplomacy Magazine Issue 11 Winter 2014 GastroDiplomacy Letöltve: 2025.09.19.
- Rockower, P. (2012) Recipes for gastrodiplomacy Place Branding and Public Diplomacy, 8(3) 235–246. o. https://doi.org/10.1057/pb.2012.17
- Safronova, V. (2024) Kitchen diplomacy: how governments use food as a soft power The Parliament 2024. 01. 24. Gastrodiplomacy Letöltve: 2025.09.19.
- Schmitt, C. (2017) How Paris Is Supporting Refugee Integration Through an Innovative Food Festival UNHCR Innovation, March 24, 2017 https://www.unhcr.org/innovation/paris-supporting-refugee-integration-innovative-food-festival/.
- Solleh, F.M. (2015) Gastrodiplomacy as a soft power tool to enhance nation brand, Journal of Media and Information Warfare, 7: 161-199. o. v7c5.pdf Letöltve: 2025.09.19.
- Stelzer, C. (2011) Dinner with Churchill: The Prime Minister's Table-Top Diplomacy Faber and Faber
- Waldfogel, J. (2020) Dining out as cultural trade Journal of Cultural Economics 44(2) 309-338. o. https://doi.org/10.1007/s10824-019-09360-5 Letöltve: 2025.09.19.
- Welz, C. (2013) Halloumi/Hellim: Global Markets, European Union Regulation, and Ethnicised Cultural Property. The Cyprus Review 25(1) 37–54. o. Halloumi/Hellim: Global Markets, European Union regulation, and ethnicised cultural property | Request PDF
- Wilk, R. (1999) "Real Belizean Food": Building Local Identity in the Transnational Caribbean American Antrophologist 101(2) 244 -255 o. https://doi.org/10.1525/aa.1999.101.2.244
- Wilson, R. (2013) Cocina Peruana Para El Mundo: Gastrodiplomacy, the Culinary Nation Brand, and the Context of National Cuisine in Peru The Journal of Public Diplomacy 2(1), Art. 2. tmp.1380208082.pdf.EF7Iv Letöltve: 2025.09.19.
- FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2018) The State of Food Security and Nutrition in the World 2018. Building climate resilience for food security and nutrition. Rome, FAO. The State of Food Security and Nutrition in the World 2018 Letöltve: 2025.09.19.
- UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának döntése Decision of the Intergovernmental Committee: 5.EXT.COM 5 - UNESCO Intangible Cultural Heritage Letöltve: 2025.09.19.
- Refugee Food honlapja Refugee Food: faire évoluer les regards portés sur les personnes réfugiées - Association Refugee Food Letöltve: 2025.09.19.