Évf. 16 szám 2 (2025)
Tanulmányok

Ízletes diplomácia: Nemzeti konyhák a nemzetközi kapcsolatokban: Gasztrodiplomácia 2.

Környei Ágnes
egyetemi docens, PPKE BTK, Nemzetközi és Politikatudományi Intézet, Nemzetközi Tanulmányok Tanszék

Megjelent 2025-12-15

Kulcsszavak

  • gasztrodiplomácia,
  • szellemi kulturális örökség,
  • gasztronagyhatalom,
  • soft power,
  • kulturális diplomácia

Absztrakt

A kulturális diplomácia egyik újabb területe, a gasztrodiplomácia rövid idő alatt jelentős fejlődésen ment át, néhány év leforgása alatt a teljes ismeretlenségből az akadémiai diskurzusok tárgyává vált. Mivel a gasztrodiplomácia a nemzeti konyha segítségével képes a nem túlságosan ismert országmárkával rendelkező országoknak kulturális láthatóságuk növelésében, egyre több, főleg középhatalom használja ezt a soft power elemet politikai céljaira. A gasztrodiplomácia stratégiai feladata a megfelelő üzenet megfogalmazása és a megvalósítást közvetlenül támogató eszközök kiépítése, a nemzetközi publicitás biztosítása. A tanulmány a konkrét példák segítségével a tudatosan felépített, szervezett kormányzati stratégiára, annak elemeire koncentrál, egy folyamatosan bővülő eszköztár felvázolására törekszik.

Hivatkozások

  1. Booth, R. (2010) Taiwan launches 'gastro-diplomacy' drive The Guardian 2010. augusztus 8. Taiwan launches 'gastro-diplomacy' drive | Taiwan | The Guardian Letöltve: 2025.09.19.
  2. China Daily (2023) Israel woos China again after curbs lifted 2023 China Daily Israel woos China again after curbs lifted - Chinadaily.com.cn Letöltve: 2025.09.19.
  3. Chulalongkorn University (2021) The rise of Thai Halal Industry Chulalongkorn University https://www.chula.ac.th/en/clipping/50789/ Letöltve: 2025.09.19.
  4. Debora, G., C. Ongkowidjojo, Hikam, M.A.S. (2015) Enhancing competitive identity in global competition: a comparative study of gastrodiplomacy in Malaysia and South Korea, Journal Universitas Paramadina, 12(1)1319-1347. o.
  5. Di Fiore L. (2019) Heritage and Food History. A Critical Assessment. In: I. Porciani (Ed.). Food Heritage and Nationalism in Europe, London: Routledge, 35–50. o. https://doi.org/10.4324/9780429279751-1 Letöltve: 2025.09.19.
  6. Duncan, K. (2021) How Thailand pioneered food diplomacy across the globe Southeast Asia Globe https://southeastasiaglobe.com/thailands-food-diplomacy/ Letöltve: 2025.09.19.
  7. Farina F. (2021) The politics of Washoku: Japan’s Gastronationalism and Gastrodiplomacy. In: M. Castorina & D. Cucinelli (Eds.), Food Issues. Interdisciplinary Studies on Food in Modern and Contemporary East Asia. Florence: Firenze University Press, https://doi.org/10.36253/978-88-5518-506-6 93–107. o. Letöltve: 2025.09.19.
  8. FoodUnfolded (2025) Gastrodiplomacy: how European countries use food to win hearts and minds/ How nations use food for diplomatic influence Gastrodiplomacy: How European Countries Use Food for Global Influence | Food Unfolded | FoodUnfolded Letöltve: 2025.09.19.
  9. Halloran, A. Follow the food: the rise of gastronomic tourism in the Nordics Nordic Cooperation Follow the food: the rise of gastronomic tourism in the Nordics | Nordic cooperation Letöltve: 2025.09.19.
  10. Hancox, D. (2025) Fancy some iconic celeriac? New Nordic cuisine, now a blockbuster exhibition The Guardian 2025. június 8. Fancy some iconic celeriac? New Nordic cuisine, now a blockbuster exhibition | Art and design | The Guardian Letöltve: 2025.09.19.
  11. Hughes, D. (2012) Winning Hearts and Minds Through Food ABC News Winning Hearts and Minds Through Food - ABC News Letöltve: 2025.09.19.
  12. Ichijo A., Ranta R. (2016) Food, National Identity, and Nationalism/From Everyday to Global Politics London: Palgrave Macmillan https://doi.org/10.1057/9781137483133
  13. Karp, M. (2018) The surprising reason that there are so many Thai restaurants in America, Vice The Surprising Reason that There Are So Many Thai Restaurants in America Letöltve: 2025.09.19.
  14. Lee, H. (2012) ‘Hansik’ globalization efforts in full swing 2012. augusztus 28. The Korea Times ‘Hansik’ globalization efforts in full swing - The Korea Times Letöltve: 2025.09.19.
  15. Monereau, Q. (2019) Interview with Gilles Bragard, founder of the Club des Chefs des Chefs Atelier TB Interview with Gilles Bragard, founder of the Club des Chefs des Chefs – Atelier TB Letöltve: 2025.09.19.
  16. Murray, E. (2007) Thailand - The Kitchen of the World CAB CALLING April-June, (3) Thailand - The Kitchen of The world Letöltve: 2025.09.19.
  17. Nordic Co-operation
  18. a, The New Nordic Manifesto (Utolsó letöltés: 2025.09.19.)The New Nordic Food Manifesto | Nordic cooperation
  19. b, What is New Nordic Food What is New Nordic Food? | Nordic cooperation Letöltve: 2025.09.19.
  20. c, Promoting Nordic cuisine across the pond 2023 Promoting Nordic cuisine across the pond | Nordic Innovation 2023. október 9. Letöltve: 2025.09.19.
  21. Ochoa, G. (2011) OAS p 48 s Letöltve: 2025.09.19.
  22. Papangkorn, P: A Renowned Kitchen of the World: Thailand has room for further growth A-Renowned-Kitchen-of-the-World-Thailand-has-room-for-further-growth_by-Panyapat-Papangkorn.pdf Letöltve: 2025.09.19.
  23. Pham, M.J.A. (2013) Food as communication: a case study of South Korea’s gastrodiplomacy, Journal of International Service, 22(1) 1-22. o. Spring2013issue_final_proof (1) Letöltve: 2025.09.19.
  24. ProPak Asia /Informa Markets (2025) Thailand prepares for the future food industry 2025. június 11. Thailand prepares for the future food industry_ringier industry sourcing Letöltve: 2025.09.19.
  25. Prough, J.S. (2022) Kyoto Revisited: Heritage Tourism in Contemporary Japan Honolulu: University of Hawai'i Press https://doi.org/10.1515/9780824891688
  26. Safronova, V. (2024) Kitchen diplomacy: how governments use food as a soft power The Parliament 2024. 01. 24. Gastrodiplomacy Letöltve: 2025.09.19.
  27. SEAMEO RECFON (2024) Explore Thailand and Malaysia’s Gastrodiplomacy through the “Global Thai Campaign” and “Malaysia Kitchen Programme” Explore Thailand and Malaysia’s Gastrodiplomacy through the “Global Thai Campaign” and “Malaysia Kitchen Programme” – SEAMEO RECFON Letöltve: 2025.09.19.
  28. Sternsdorff-Cisterna, N. (2018) Food Safety After Fukushima: Scientific Citizenship and the Politics of Risk. Honolulu: University of Hawai'i Press https://doi.org/10.1515/9780824877019 Letöltve: 2025.09.19.
  29. ThaiImpact (2025) Thailand: Kitchen of the World Kitchen of the World: Thailand's Global Food Ambition & Progress - Thai Impact | Thailand Travel, Culture, Food & Local Vibes Letöltve: 2025.09.19.
  30. The Nation (2025) Thailand's World-Class Food Industry Powers Global Markets The Nation 2025. szeptember 16. Thailand's World-Class Food Industry Powers Global Markets Letöltve: 2025.09.19.
  31. Thaiföldi Kereskedelmi Minisztérium: Thai gazdaság Thai gazdaság - Thai Trade Center Budapest Letöltve: 2025.09.19.
  32. The Times of India (2020) ’Looks delicious’ PM Modi responds to Australian PM1s ’ScoMosas’ tweet The Times of India 2020. május 31. Narendra Modi: 'Looks delicious': PM Modi responds to Australian PM's 'ScoMosas' tweet | India News - Times of India Letöltve: 2025.09.19.
  33. The UNESCO Courier (2025) Food and intangible heritage, a flavourful relationship The UNESCO Courier 2025. április 8. Food and intangible heritage, a flavourful relationship | The UNESCO Courier Letöltve: 2025.09.19.
  34. Uapinyakul, W., Siripongdee, S., Pimdee, P. (2022) Antecedents of Customer Loyalty and Perceived Service Quality: A SEM Analysis of Thai Restaurant Brands The Journal of Asian Finance, Economics and Business 9(7), 173–183. o.https://doi.org/10.13106/jafeb.2022.vol9.no7.0173 Letöltve: 2025.09.19.
  35. Wilson, R. (2013) Cocina Peruana Para El Mundo: Gastrodiplomacy, the Culinary Nation Brand, and the Context of National Cuisine in Peru The Journal of Public Diplomacy 2(1), Art. 2. tmp.1380208082.pdf.EF7Iv Letöltve: 2025.09.19.
  36. UNESCO
  37. a, Intangible Heritage: Gastronomic meal of the French Gastronomic meal of the French - UNESCO Intangible Cultural Heritage Letöltve: 2025.09.19.
  38. b, a Szellemi Kulturális Örökség Védelmével foglalkozó Kormányközi Bizottság döntése 2013 Decision of the Intergovernmental Committee: 8.COM 8.17 - UNESCO Intangible Cultural Heritage Letöltve: 2025.09.19.