Évf. 1 szám 1 (2023)
Tanulmányok

Reflexió Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán elhangzott beszédének gondolataira

Kisvári Benedek
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar
Folia Humanistica et Socialia 1(1) 2023

Megjelent 2023-12-18

Absztrakt

A XXI. századi ember számára az egyik legnagyobb morális kihívás, hogy az egyre jobban elgépiesedő, digitális világban megőrizze emberségét, megakadályozza lelkének elidegenedését az igazán fontos dolgoktól. Ferenc pápa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán tett látogatása során elmondott beszéde iránytűként szolgálhat bárki számára, hogy az önmegismerésnek ezen az útján elinduljon. Ezekre a gondolatokra reflektálva felmerül az emberben saját lelkének transzcendenssel való kapcsolata, könnyebben tudunk magunkra és egymásra érző, lélegző emberi lényként gondolni. Fontos felülvizsgálni a technológiához való viszonyulásunkat, óvakodnunk kell attól, hogy tetteinket a rettegés vagy túlzott mohóság vezérelje, mert ezek rossz útra visznek bennünket. Ezeknek a gondolatoknak a körbejárása és feltérképezése a mai ember feladata.

Hivatkozások

  1. Hamvas B. (2006). A vízöntő. In: Hamvas, B. A láthatatlan történet. Medio, 11–47.
  2. Kaczynski, T. (1995). Az ipari társadalom és jövője (Unabomber kiáltvány). Kiadatlan kézirat.
  3. Nietzsche, F. W. (1993). Az Antikrisztus. Ictus Kiadó.
  4. Krasznahorkai L. (2013). Megy a világ. Magvető.
  5. Madách I. (2010). Az Ember Tragédiája. Európa Könyvkiadó.
  6. Platon Karataev (2020). Aphélium. Kiadatlan fordítás, eredeti: Platon Karataev, Aphelium, Stamusic Studios & Mastering Production.
  7. Szalai A. (szerk.). (1980). József Attila minden verse és versfordítása. Szépirodalmi könyvkiadó.