Új folyam II. 1. szám (2024)
Párbeszéd

Iskolai Közösségi Szolgálat gyakorlata a szerzetesi fenntartású gimnáziumokban II.: A szerzetesi iskolák IKSZ-programjai 10 éves távlatban

Bodó Márton
A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány, oktatási referens

Megjelent 2024-07-11

Kulcsszavak

  • Iskolai Közösségi Szolgálat,
  • szociális kompetenciák fejlesztése,
  • service-learning,
  • community service,
  • szeretetszolgálat

Absztrakt

A szerzetesi iskolák Iskolai Közösségi Szolgálati gyakorlatáról szóló tanulmány következő kérdésekre igyekszik választ adni: Milyen nemzetközi egyházi előzményei vannak a magyar IKSZ bevezetésének? Milyen nemzetközi példák vannak a hatékony szociális érzékenységet növelő service-learning programokra? A közösségi szolgálat 2012-es bevezetése óta, hogyan alakult a köznevelési rendszerben a szakmai támogatása országosan a programnak? A szerzetesi iskolákban milyen hatással volt a korábbi TESZI-programra a 2012-es IKSZ országos bevezetése? A covid milyen válaszokat igényelt a program átalakításában? Milyen 3 modell körvonalazható a szerzetesi iskolák gyakorlatában az IKSZ pedagógiai hatékony vagy kevésbé hatékony felhasználására szociális kompetenciák fejlesztése terén?

Egyértelműen körvonalazódik a szerzetesi iskolák egy szűk köre, amelyek bevezették a TESZI néven elterjedt Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumtól átvett programot még az IKSz 2012-es bevezetése előtt és megküzdöttek adaptálásával, Az IKSZ-hez illesztésével, illetve a covid alatti helyzettel egyaránt. Ezek az iskolák 2 különböző modellt képviselnek, illetve a Fényi Gyula útja jelent egy 3. lehetséges megközelítést. Mindezek számos tanulsággal szolgálhatnak a köznevelési rendszer egésze számára a jövőre nézve. Elsődlegesen az elé a választás elé állítva őket, hogy szociális kompetenciák fejlesztésére használják a programot vagy más pedagógiai célra, vagy akár elsősorban társadalmi hasznosság van a fókuszban a pedagógiai jelleg helyett.

Hivatkozások

  1. Bodó Márton (2010) Gondolatok az értékelvű vizsgáról In Mester és tanítvány, 2010 február 25. szám 57-64.
  2. Oktatási Hivatal monitori jelentések, (2023) Háttéranyag Összegző jelentés az Iskolai Közösségi Szolgálat monitori látogatásairól (2021) összeállította: LévainéMüller Katalin – dr. Bodó Márton, Oktatási Hivatal.
  3. Összegző jelentés az Iskolai Közösségi Szolgálat monitori látogatásairól (2022) szerkesztette: Lévainé Müller Katalin – Kalocsai Janka. Oktatási Hivatal (kézirat)
  4. Velkey Balázs (2014) A középiskolai közösségi szolgálat tapasztalatai, BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Alkalmazott Pedagógiai és Pszichológiai Intézet Műszaki Pedagógiai Tanszék Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak, Miskolc.
  5. Zarándy Gergely (2014) A közösségi szolgálat előzményei a magyar katolikus közoktatásban. Szakdolgozat, BME Gazdaság- És Társadalomtudományi Kar Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Műszaki Pedagógia Tanszék Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak.