„Tudóskáderek” a Belügyminisztérium kötelékében — Az operatív pszichológiai kutatások szervezeti hátterének és tárgyi feltételeinek megteremtése, működtetése a Belügyminisztériumban 1969–1975 között - Szilárd, Szalma (Axis – Vallás- és eszmetörténeti folyóirat, 2025)
A belügyi tudományos kutatások központilag szervezett rendszerét 1969-et követően alakították ki az állambiztonsági szolgálatokat magában egyesítő és a Magyar Népköztársaságot (MNK) állampártként irányító Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Belügyminisztériumában (BM). A hetvenes évek közepére kialakult tudományszervezési rendszer kisebb-nagyobb módosításokkal egészen a rendszerváltásig aktívan működött. Tanulmányomban a társadalomtudományok között helyet foglaló pszichológiai (lélektani) témájú kutatások belügyi keretek között zajló végzésének és szervezett hátterének kialakítási folyamatát mutatom be 1969 és a hetvenes évek közepe közötti időszakban.