A tanyai iskolák vége a Körös—Tisza—Maros-szögben - Sándor, Őze (Axis – Vallás- és eszmetörténeti folyóirat, 2024)
Azok az öregek, akik tanyán élték le egész életüket, a megszokott életritmust semmiért sem váltanák fel. A kis talpalatnyi föld, a kis megszokott fészek oda köti. Nem vágynak a csendesebb tanyai életből a zajosabb, de kényelmesebb, kulturáltabb falusi életbe.