A pusztásodás az Árpád-korban - Miklós, Takács (Axis – Vallás- és eszmetörténeti folyóirat, 2024)
A régészeti leletanyag, illetve szakirodalom rövid ismertetését érdemes egy nemzetközi kitekintéssel bevezetni. Egy ilyen rövid kitérőre annak okán is szükség van, hogy szemléltessük: a pusztásodás a középkorban nemcsak a korabeli Magyar Királyságra volt jellemző, hanem Európa más országaira is.