Három tézis a Kárpát-medencei pusztásodás kérdéséhez: Tanulmány egy interdiszciplináris témáról - Csaba Péter, Horváth (Axis – Vallás- és eszmetörténeti folyóirat, 2024)
Tanulmányunkban e hiátus felszámolásához szeretnénk hozzájárulni azzal, hogy előbb a puszta és pusztásodás fogalmának etimológiáját, különféle jelentésváltozatait járjuk körül, majd ezek figyelembevételével kísérletet teszünk a pusztásodás fogalmának történeti definiálására, valamint a jelenség tágabb kontextusba illesztésére; lehetőségeinkhez mérten téziseket fogalmazunk meg, éppen ezért írásunk propedeutikus természetű. A gazdaság- és társadalomtörténeti, valamint a természeti tényezők témáját jelen dolgozatunkban csupán érintjük.